Minister Henk Kamp van Economische Zaken beperkt de winning uit het grote gasveld in Groningen dit jaar tot 30 miljard kuub. De veiligheid van de gebouwde omgeving krijgt prioriteit. Maar wat zijn de economische gevolgen?

Dinsdag stuurde minister Kamp van Economische Zaken een brief aan de Tweede Kamer, met een toelichting op het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien. Dat moet het risico op aardbevingen beperken.

Hoeveel gas uit Groningen?

De beperking van de gasproductie uit het Groningenveld tot 30 miljard kuub is een forse stap. Om daar een idee van te krijgen, is het nuttig te kijken naar de positie van gashandelsbedrijf Gasterra. Dat is voor de helft in handen van de staat en voor een kwart van respectievelijk Shell en ExxonMobil.

Gasterra is de exclusieve inkoper van gas uit het Groningenveld. Dat wordt geëxploiteerd door de NAM,  een bedrijf dat voor de helft van Shell en voor de helft van ExxonMobil is. De controle over het Groningenveld moet de NAM via de Maatschap Groningen delen met de staat, waarbij de overheid 40 procent van de Maatschap bezit en de helft van de zeggenschap.

De staat verdient dus zowel aan de gasproductie uit het Groningenveld (Maatschap Groningen) als aan de verkoop (Gasterra). Onderstaande grafiek laat zien dat er afgelopen jaar 42 miljard kuub uit het Groningenveld werd ingekocht door Gasterra. Dat was ruim de helft van de totale inkoop.

(klik voor uitvergroting)

groningen inkoop

Van de totale verkoop door Gasterra ging 34 miljard kuub afgelopen jaar naar Nederland, de rest was bestemd voor de export, onder meer in België, Frankrijk Italië en Duitsland.

(klik voor uitvergroting)

kaart verkoop gas

Importeren buitenland

Omdat Nederland ook een grote exporteur is van aardgas, met vaak langlopende contracten,  kan Gasterra het zich niet permitteren om zomaar minder gas te leveren als de kraan in Groningen wat verder wordt dichtgedraaid.

Minister Kamp laat de komende maanden onderzoeken ,,of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd''. Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.

De belangrijkste directe leveranciers van buitenlands gas zijn Noorwegen, Rusland en Duitsland.

Reserves Groningen

Een neveneffect van de lagere jaarproductie uit het Groningenveld is dat de levensduur van dit gigantische veld kan worden verlengd. Onderstaande tabel geeft de prognose voor de resterende reserves van het Groningenveld weer, zoals die voor 2013 is gemaakt door TNO

(bronL NLOG; klik voor uitvergroting)

gr reserve

Rekening houdend met de de bijna 96 miljard kuub die in 2013 en 2014 uit het Groningenveld is gehaald, resteert er sinds dit jaar zo'n 684 miljard kuub uit het Groningenveld. Als de jaarproductie in de periode tot en met 2022 niet maximaal 42 miljard maar hooguit 33 miljard kuub gaat bedragen, wordt zo'n 72 miljard kuub bespaard. Daarmee zou je de levensduur van het Groningenveld ruim twee jaar kunnen oprekken.

Korte-termijneffect: economische groei en begroting

Het dichtdraaien van de gaskraan betekent een tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting van 2015, aldus Kamp.

Er zit nog wel wat speling in de ondergrens van 30 miljard kuub uit het Groningenveld dit jaar. De gasopslag in Norg in Drenthe heeft een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas kan worden ingezet. Daarnaast behoudt Kamp zich het recht voor om 2 miljard kuub extra uit het Groningenveld te halen als dat in verband met "technische problemen" noodzakelijk is.

Voor 2016 gaat de minister ervan uit dat de winning uit het Groningveld opnieuw beperkt wordt tot het niveau dat noodzakelijk is om de leveringszekerheid van afnemers te garanderen. Vooralsnog lijkt dat op zo'n 33 miljard kuub te liggen. Dat zou betekenen dat de binnenlandse gaswinning ook volgend jaar duidelijk lager ligt, met navenante consequenties voor de gasopbrengsten.

Omdat de gaswinning meetelt bij de berekeningen van de economische groei, heeft de lagere winning ook gevolgen voor de groeiprognose. Het CPB schatte bij de juni-raming dat een verlaging van de gaswinning van 39,4 miljard kuub naar 35 miljard kuub dit jaar een negatief effect van 0,1 tot 0,2 procent zou hebben op de economische groei. "De verdere verlaging van de gaswinning waarvoor het kabinet voor 2015 kiest heeft een navenant groter effect op de bbp-groei."

Hiermee lijkt een economische groei van 2 procent dit jaar, zoals het CPB op 10 juni voorspelde, lastig haalbaar.

bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl